La picioarele Mamei cereşti de la Cacica
În zilele de 14 şi 15 august 2024, sanctuarul marian de la Cacica a fost casă de rugăciune şi loc de întâlnire pentru mii de credincioşi din ţară, dar şi din străinătate.
Cu inimile deschise, laici de toate vârstele, persoane consacrate şi preoţi au devenit pelerini, aducând la picioarele Mariei realităţile propriei vieţi, oferind sufletului un prilej de odihnă şi regăsire.
Pelerinajul a început în dimineaţa zilei de 14 august printr-o celebrare penitenţială ca pregătire pentru Liturghia de deschidere de la ora 12.00. Părintele predicator al acestor zile a fost pr. Gabriel-Iulian Robu, care a punctat încă din cadrul primei predici necesitatea prioritizării divinului în viaţa fiecărui om şi renunţării la tot ce împovărează sufletul. Pornind de la exemplul tânărului Carlo Acutis, a adus în prim plan realitatea spovezii ca "un pas mic spre sfinţenie". Spovada aduce sufletul înapoi la viaţă. Apropiindu-ne cât mai mult de viaţa care este Cristos, ne vom da seama de Buna-vestire din prezentul nostru: că el şi-a dat viaţa pentru ca tu să ai bucurie în viaţa ta. Totodată, Spovada ne apropie de Euharistie şi ne permite să urmăm exemplul Domnului având trupul şi sângele lui în noi.
Imaginea Mariei ca noua Evă ne-a ajutat să conştientizăm cum nodul neascultării Evei care a adus moartea în lume a fost desfăcut de ascultarea Mariei, de Da-ul prin care a intrat viaţa în lume.
Liturghia de deschidere a fost celebrată de pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, ministrul provincial al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali. Omilia pr. Gabriel-Iulian Robu din cadrul acestei Sfinte Liturghii a adus în atenţie modalităţi de cinstire a Sfintei Fecioare Maria: importanţa recitării rugăciunii "Bucură-te, Marie" şi necesitatea imitării modelului Mariei.
Rugăciunea rozariului este despre Dumnezeu şi om, căci Maria este prezentul viitorului nostru. Fără trupul ei, Cristos devine un concept, căci Maria purta Cuvântul şi era purtată de încrederea lui. Ea ne-a făcut şi pe noi purtători de Cristos astfel că "Dumnezeu se face cerşetorul Da-ului nostru". A te topi, a te dizolva în Dumnezeu evanghelizându-ţi viaţa prin sfântul Rozariu te va ajuta să te "trezeşti" îndumnezeit, îi va permite lui Dumnezeu să strălucească în tine.
Ca pregătire pentru Sfânta Liturghie a tinerilor, seminariştilor şi persoanelor consacrate au urmat Calea Sfintei Cruci şi un moment de adoraţie. La ora 18.00, PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, a celebrat Sfânta Liturghie, fiind întâmpinat călduros de către pelerini şi molipsindu-se de entuziasmul specific tinerilor.
Pr. Iulian Robu i-a încurajat pe tineri să îşi urmeze chemarea la sfinţenie, căci ei nu sunt doar viitorul Bisericii, ci şi prezentul ei. "Tinereţea voastră este speranţa voastră", de aceea este nevoie de busola credinţei, dar mai ales de moralitate. Dumnezeu bate la uşa libertăţii noastre fără a forţa. Îl poţi refuza pe Dumnezeu până la moarte, dar el îţi va da semne că te iubeşte, va permite binecuvântări. Atunci când vei răspunde invitaţiei de a-i deschide uşa inimii tale, te vei simţi în elementul tău, căci "Dumnezeu este elementul nostru natural, nimic nu poate să-l înlocuiască".
Dumnezeu aşteaptă întrebările noastre, le lărgeşte pentru a pune în inimi adevăruri mai mari. Tinereţea este o perioadă cu multe întrebări care pot ajunge mai repede la Isus prin Maria. Exemplul Mariei ne învaţă să avem curajul credinţei, să ne "ancorăm viaţa în Dumnezeu, căci bucuria lui este stabilă, bucuria lumii este trecătoare". Maria şi-a pus încrederea într-un Dumnezeu care rămâne şi nu dezamăgeşte. Privind în propriile vieţi cu atenţie, ne putem da seama că fiecare avem Magnificat-ul nostru.
Atmosfera de linişte şi reculegere a continuat şi la lăsarea nopţii cu tradiţionala priveghere mariană, urmată de procesiunea cu lumânări la care ne-au fost alături PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit, şi PS Anton Coşa, episcop de Chişinău. Întunericul a fost fundalul sufletelor ce au înălţat rugăciuni şi glasurilor ce s-au reunit în cânt. A fost luminat şi prin cuvânt: cuvântul Domnului a inspirat cuvintele pr. Iulian Robu, cuvinte în trei părţi: familie, trup şi cer.
Dumnezeu caută acel "Da" spus în cor, în familie. Avem datoria să construim punţi între generaţiile familiei noastre, nu ziduri. Maria a stat în genunchi lângă Isus şi este singura ce poate exclama: "Fiul meu, Dumnezeul meu!", rănile lui de mai târziu, rănile Fiului, s-au imprimat în inima mamei. Sfânta Fecioară ne învaţă rodnicia punţilor în familie, a conexiunilor ce te pot conduce spre victoria Învierii împreună cu cei dragi.
Mama noastră cerească ne aminteşte că trupul nostru este templul Duhului Sfânt. Fiul lui Dumnezeu a căpătat un trup real pentru că a avut o mamă reală, el nu a fost, nu este şi nu va fi doar o idee. Contribuţia Mariei la planul Domnului a purtat-o în cer pentru a ne reaminti mereu că omul poartă cerul în el. Omul poate mirosi a cer prin fapte, gesturi, cuvinte, prin ceea ce ia cu el când pleacă de pe pământ.
Pelerinajul s-a încheiat cu Sfânta Liturghie solemnă a hramului în ziua de 15 august, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. A celebrat ÎPS Gergely Kovács, au concelebrat PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, PS Petru Gherghel, episcop emerit, PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, şi aproximat 50 de preoţi. Corurile reunite ale Bucovinei au accentuat nota solemnă a tuturor celebrărilor din cadrul pelerinajului, ajutând pelerinii să păşească mai aproape de Domnul prin Maria şi mărind bucuria acestor zile.
În cadrul predicii, ÎPS Gergely Kovács a scos în evidenţă imaginea Mariei ca "prima făptură omenească menită să participe din plin la soarta Fiului său divin". Adormirea sugerează ideea unei morţi cu un caracter deosebit. Era drept ca mama lui Dumnezeu să ajungă în locul care aparţine Fiului. Înălţarea Mariei înseamnă siguranţa că două trupuri omeneşti sunt în cer: al Mamei şi al Fiului. Privind înălţarea glorioasă a Mariei, vedem destinul nostru viitor. Luând exemplul Mariei, trebuie să devenim şi noi purtători de Cristos şi discipoli fideli.
A urmat procesiunea în jurul bazilicii cu icoana Maicii Domnului din Cacica, la finalul căreia PS Iosif Păuleţ a binecuvântat carul de transmisiuni a echipei Radio ERCIS FM, toate celebrările fiind transmise prin intermediul Radio ERCIS FM şi Angelus TV. Sfânta Liturghie a luat sfârşit cu mulţumiri aduse Domnului, episcopilor şi preoţilor ce au însoţit pelerinii, voluntarilor veniţi din diferite părţi ale ţării şi tuturor celor implicaţi în buna desfăşurare a acestui eveniment.
Aproximativ 80 de voluntari, coordonaţi de pr. Felix Roca, au asigurat buna desfăşurare a pelerinajului.
Pelerinajul la Sanctuarul din Cacica va rămâne o ocazie de creştere în credinţă sub privirea blândă a Mariei, zile ce scot întunericul la lumina întâlnirii cu cel ce ne este cale, adevăr şi viaţă.
Alma-Mariana Ciobanu
Mai multe imagini puteţi vedea în albumul foto: 14-15 august: Cacica: La picioarele Mamei cereşti. Foto: Andreea Benchea