Reflecþie: Maica Domnului a întors ºi celãlalt obraz
Douã rãni adânci pe obrazul Maicii Domnului din Czestochowa: icoana, a cãrei copie se aflã la Cacica, este cea mai sfânta relicvã din Polonia, unul dintre simbolurile naþionale ale Poloniei ºi obiect al unei devoþiuni cu totul deosebite*.
Adusã în Polonia în 1382, ea este aceea care a salvat þara de invazia suedezilor în secolul al XVII-lea, schimbând miraculos soarta rãzboiului dupã spargerea asediului mãnãstirii Jasna Góra (noiembrie 1655 - ianuarie 1656), iar regele Jan Kazimierz, fost cardinal iezuit, a încoronat aceastã icoanã ca regina ºi protectoarea Poloniei, în catedrala din Lwow, în aprilie 1656. Tot ea a salvat mãnãstirea din flãcãri - dar acestea i-au înnegrit chipul.
Cele douã rãni adânci care-i brãzdeazã chipul dateazã din 1430: atunci când husiþii au prãdat mãnãstirea luând ºi icoana, caii au refuzat sã porneascã. Unul dintre tâlhari a aruncat icoana jos ºi scoþând sabia, a înfipt-o de douã ori în obrazul Maicii preasfinte, dar când s-o înfigã a treia oarã, a cãzut la pãmânt, zvârcolindu-se ºi agonizând pânã la moarte - care a survenit fãrã vreo cauzã aparentã.
Din obrazul drept al Maicii Preasfinte se prelingea însã sânge adevãrat.
Cinci sute de ani mai târziu, Maica Domnului a întors ºi celãlalt obraz.
La 9 august 1945, ora 11.02, când a fost lansatã la Nagasaki a doua bombã nuclearã - mai exact în districtul Urakami, inima ºi sufletul catolicismului în Japonia - acea explozie care a ucis 35.000 de persoane ºi a transformat în ruine întregul oraº, a zdrobit ºi catedrala - una dintre cele mai mari biserici din Asia: a aruncat în aer vitraliile, zidurile ºi coloanele sale, a ars altarul ºi a topit clopotele sale de metal. Dar tot atunci s-a petrecut un miracol: printre ruinele catedralei, contorsionate, arse ºi topite de cãldura nuclearã infernalã, s-a gãsit aproape intact capul sculptat în lemn, care împodobea intrarea în catedralã: era capul Fecioarei Maria. Imaginea sa este cutremurãtoare: obrazul drept sfâºiat, ochii arºi, orbitele goale, iar obrazul stâng este brãzdat de o ranã adâncã, de la orbita arsã pânã la buze: "Când am vãzut-o, am crezut cã sfânta Fecioarã plânge", spune Shigemi Fukahori, 79 ani, supravieþuitor al bombardamentului ºi care-ºi mai aminteºte cum arãta catedrala "Sfânta Maria" înainte de explozie. "E ca ºi cum sfânta Fecioarã s-a sacrificat ea însãºi, ca sã ne aminteascã mereu nenorocirile rãzboiului. Iar acest simbol al pãcii trebuie pãstrat pentru totdeauna".
De aceea, din noua catedralã, construitã la 500 de m de cea distrusã, acest simbol al pãcii cãlãtoreºte în lumea întreagã: a fost la Vatican, unde a primit binecuvântarea Sfântului Pãrinte Benedict al XVI-lea, a fost la New York la 11 Mai 2010, la conferinþa Naþiunilor Unite pentru Dezarmare, apoi la Guernica (Spania) - capitala culturalã a Þãrii Bascilor, la ceremonia de comemorare a victimelor bombardamentului nazist din 1937.
Maica Domnului a întors ºi celãlalt obraz, sacrificându-se ea însãºi, pentru ca nepãsarea ºi uitarea sã nu ne transforme în monºtrii apocalipsului.
"Doamne, învaþã-mã compasiunea" - rugãciunea lui Pedro Arrupe, medic ºi preot iezuit, supravieþuitor al bombardamentului nuclear de la Hiroshima, ar putea deveni cuvântul fiecãruia dintre noi: "Doamne, învaþã-mã compasiunea... ºi, mai presus de toate, învaþã-mã cum ai îndurat extrema durere a crucii, ca ºi pãrãsirea din partea Tatãlui".
Rãnile lui Isus pentru noi, suferinþele Maicii sale pentru noi.
Iar inima noastrã, unde e?
...Ce mai întrebare! ... În fond, ne-am "plictisit", ne-am "indispus" ºi hai mai bine sã ne "dregem" sau "drogãm" la TV cu manele, filme de doi bani ºi ºtiri fierbinþi, cã doar pentru asta-i fãcutã viaþa, sã ne distrãm ºi sã uitam. Nu-i aºa?!
Iar Isus primeºte în continuare biciul ºi spinii ºi rãnile ºi crucea pentru mine, pentru tine... Iar Maica sa nu mai întoarce ºi celãlalt obraz, ci se sacrificã deodatã ea însãºi pentru mine, pentru tine...
Mereu ºi întotdeauna.
* A se vedea "Istoricul icoanei Maicii Domnului de la Cacica", de pr. Alfons-Eugen Zelionca.
Dr. Ecaterina Hanganu